Żółta substancja, która jest niezwykle popularna w południowo-wschodniej Azji coraz śmielej gości w polskich domach. Jej właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne mają ogromne korzyści dla zdrowia.
Skuteczna walka z rakiem
Istnieją dowody, że kurkuma pozwala zatrzymać postęp komórek nowotworowych.
Oczyszcza wątrobę
Zdolności detoksacyjne pozwalają utrzymać wątrobę w dobrej kondycji.
Pozwala kontrolować glukozę
Kurkuma pozwala kontrolować poziom insuliny we krwi.
Zmniejsza ból stawów
Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, dlatego doskonale działa na zapalenie stawów.
Zmniejsza poziom cholesterolu
Oprócz zmniejszenia zawartości tłuszczu w posiłkach, kurkuma pozwala także zmniejszyć poziom cholesterolu w surowicy krwi w organizmie. To także ma bardzo dobry wpływ na serce.
Wzmacnia odporność organizmu
Kurkuma w składzie posiada lipopolisacharyd ostrzega przeciwciała w układzie odpornościowym, przez co zapobiega wystąpieniu choroby oraz odzyskanie dobrej kondycji po przebytym przeziębieniu.