Czym zastąpić tradycyjny cukier?

Cukier, który dominuje na półkach sklepowych pozyskiwany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Po mocnym oczyszczaniu i rafinowaniu powstaje z niego tzw. dwucukier sacharoza pozbawiony chlorofilu, minerałów Peleryna nadruki oraz witamin. Czym zastąpić tę substancję?
Zamiast cukru standardowego życie osłodzą Ci:

melasa buraczana lub trzcinowa, czyli gęsty brązowy syrop, bogaty w wiele substancji odżywczych. Powstaje w wyniku produkcji cukru białego
cukier nieoczyszczony, inaczej zwany nierafinowanym, zawierający witaminy, minerały oraz szereg innych substancji odżywczych
miód pszczeli stosowany w odpowiednich ilościach
lukrecja
słód jęczmienne
syrop kukurydziany
syrop klonowy
syrop z agawy
ksylitol

Słodycze natomiast mogą zastąpić suszone owoce, świeże owoce, ziarna zbóż czy orzechy.

syrop klonowy